Tiomila 2014

Teksti: Timo Tolonen

Siilin Rasti selvisi kunnialla Tiomilasta

Suurimmaksi osaksi todella nopea, mutta yöllä pirullisen vaikeaksi osoittautunut maasto teki tepposet monelle joukkueelle. Myös moni SiiRan suunnistaja sortui virheisiin, mutta päätavoite täyttyi ja joukkue sai hyväksytyn suorituksen. Lopputuloksissa Siilin Rasti oli 171.

Kymmenen miestä. Enemmän tai vähemmän vapaaehtoisia itsekukin. Poisjääntejä oli harmittavan paljon, mutta riittävä määrä jäseniä oli raavittu kasaan. Matka kohti Ruotsia ja perinteikästä Tiomila-viestiä saatiin siilinjärveläisten suunnistajien osalta käyntiin.

Ennakko-odotusten ja vanhojen karttojen perusteella luvassa oli nopeakulkuinen maasto. Kun SiiRan autokunnat rantautuivat Eksjön kaupungin kupeessa olleelle kisapaikalle (ja suoraan telttojen viereen), matkan kangistamat jäsenet ja nivelet ehtivät sopivasti seuraamaan naisten viestin alkua.

Timo Tolonen: Pasi, Henri, Kimmo ja Raimo odottelemassa kilpailun alkua

Odotusarvot saivat tuulta purjeisiinsa naisten taipaleen aikana. Vauhti oli kovaa ja kärkinaiset painelivat kahdeksan kilometrin avausosuuden 50 minuuttiin. Tämä innoitti valmennusjohdon laatimaan hyvinkin optimistisen ennakkosuunnitelman ja taktiikan. Petri Väänäsen rustaamat henkilökohtaiset osuusajat vaikuttivat osittain hyvin realistisilta, mutta herättivät joidenkin osalta pientä epätoivoa ja ihmetystä.
- Hyvät kutinat tästä on, Petri luonnehti hieman ennen viestin alkua.

Vaihtelevia suorituksia ja epäonnea

Avausosuudelle säntäsi Väänänen itse. Alkuviitoituksella ”Pete” sai juosta kuin voimakentän ympäröimänä. Jostakin kumman syystä sisärataa pitkin jolkotelleella SiiRan avaajalla oli ympärillään monta metriä tilaa juosta rauhassa ja katsella samalla karttaa.

Kilpailukeskuksessa videoscreeniltä tilannetta seuranneet seurakaverit joutuivat odottelemaan punavalkoista paitaa tv-rasteille pitkään, sillä Väänäsellä oli omat vaikeutensa. Virheitä ei juuri tullut, mutta erittäin kivuliaat alavatsavaivat verottivat vauhtia. Kutinat muuttuivatkin hieman voimakkaimmiksi pistelyiksi. Juoksu ei kulkenut normaaliin tahtiin.

- Jouduin pysähtelemään monta kertaa. Ainakin kolme minuuttia olisi ollut kurottavissa umpeen. Ilmeisesti Haldenin kakkos-joukkueen jätkä meni edessä ja olisin helposti pysynyt normaalivauhdilla perässä. Kipu pakotti kuitenkin hellittämään ja siinä vaiheessa ei näyttänyt yhtään hyvältä, Väänänen kommentoi.

Kakkososuudelle suuntasi Raimo Kankkunen. Perinteinen hiilihydraatti-tankkaus siivitti kokeneen luottoratsun perusvarmaan suoritukseen ja ”Rami” sai pidettyä joukkueensa vaihtoon asti samoilla sijoilla.

Petri Väänänen: Markku Siponen yön pimeydessä.

Ilta alkoi tässä vaiheessa jo hämärtyä ja kaksi lyhyempää (n. 8,5 km) valoisaa osuutta olivat takana. Markku Siposella oli edessään 13 kilometrin latu lamppu päässä. Markku suoriutuikin urakastaan hyvin ja sai nostettua muutamia kymmeniä sijoja.

Neljännellä osuudella taivaltanut Pasi Oravainen kuului myös joukkueen ehdottomiin onnistujiin. Pasi olikin teltalla yksi harvoja, joilta ei juuri soraääniä omasta suorituksesta kuulunut.
- Tuli siihen muutaman minuutin virheet tehtyä, mutta tyytyväinen olen. Vaikka metsässä oli pimeää ja vaikeaa, niin hauskaa ja hienoahan tämä joka kerta on, huojentunut Oravainen kertasi suoritustaan aamulla.

Viidennen osuuden Antti Rönnemaa oli joukkueen kovaonnisin. Pitkin talvea oireillut pohje teki temppunsa pahaan aikaan ja ”Rönä” joutui vaihtamaan kävelyksi heti alkuvaiheessa. Antti nilkutti kuitenkin urhoollisesti oman osuutensa maaliin, ja piti joukkueen mukana viestissä.
- Jos olisi ollut henkilökohtainen matka, kesken olisin jättänyt, Rönä kertoi.

”Välillä pyörittiin ja hyörittiin”

Kuudennen viestinviejän tehtävänä oli selvitä legendaarisesta pitkästä yöstä. Juoksuvoimaisella Kimmo Leivolla oli edessään 17 kilometrin putkipätkä, ja ainakin osuuden alkuvaiheessa metsässä oli vielä pilkkopimeää. Suoritus meni kuitenkin harmittavasti pieleen heti ensimmäisellä rastilla.

- Siinä jäin poukkoilemaan ja etsimään rastia puskasta. Letkat menivät menojaan ja sain taivaltaa tämän jälkeen pitkän matkaa yksin, Kimmo harmitteli. Ripeäkinttuinen juoksija yritti korjata tilannetta jalalla ja saikin matkan edetessä muita lamppuja näkökenttäänsä, mutta erittäin pusikkoinen metsä ei päästänyt miestä helpolla.
- Välillä pyörittiin ja hyörittiin rastiympyrässä oikein porukalla. Monta kertaa piti myös käydä esimerkiksi polulla varmistamassa, että varmasti olen nyt oikeassa paikassa.

Petri Väänänen: Pauli Kukkola matkalla vaihtoon

Pauli Kukkola näytti nuoremmilleen mallia ja suoriutui ilman isompia virheitä vajaan yhdeksän kilometrin
matkasta. Sijoitus kohentui mukavasti ja Henri Jääskeläinen pääsi 13 kilometrin taipaleelle jo lähes valoisassa.
Myös ”Henkan” tossu kulki mukavasti ja Pekka Torvinen sai lähteä toiseksi viimeisenä viestinviejänä matkaan
juuri ennen yhteislähtöä.

- Katsoin loppumatkasta kellosta, että kello lähestyy puolta yhdeksää (vaihdon sulkeutumisaika). Piti kiriä sen verran, että ”Peto” pääsee maastoon vielä ennen massalähtöä, Jääskeläinen naureskeli heti vaihtopuomilla.

Tämän vuoden Tiomilassa ankkuriosuus oli poikkeuksellisesti lyhyin. Erikoisen tilanteen ansiosta ainakin kärkijoukkueet taktikoivat ankkuriosuuksille sopivimmat miehet, eikä ykköstykkiä tuhlattu suotta vaatimattomimmalle matkalle.
Myös SiiRa päätyi samaan taktiikkaan. Ankkuriosuuden hoiti nimittäin Tiomila-debytantti Timo Tolonen. Tolonen säntäsi maastoon yhteislähdössä ja tuhri tungoksessa heti ensimmäisellä rastilla runsaasti aikaa. Menetetty
itseluottamus kangersi vielä muutaman seuraavan rastivälin ajan.
- Jopa omalla mittapuullani suoritus oli luokaton. Puolimatkan molemmin puolin meni hyvin, mutta etenkin alussa ja aivan lopussa tuli liian suuret virheet, Tolonen manasi.

Vasta kovin vähän aikaa suunnistusta harrastanut Tolonen selvisi kuitenkin maaliin ja kipitti loppuviitoituksella valmennusjohdon ruoskiessa viimeisetkin voimanrippeet pohkeista irti.
- Nyt täysillä loppuun asti! Takaa meinaa tulla pari naista ohi, niitä et päästä edelle, Väänäsen ohjeistus kaikui ankkurin korviin viimeisellä rastilla.

Minimitavoite täyttyi

Tiomila ei ole samanlainen massatapahtuma kuin Jukola, sillä pitkät ja lukuisat  yöosuudet verottavat harrastajajoukkueiden osallistujamäärää. Pärjääminen Tiomilassa on siis todella vaikeaa. Maasto oli todella nopeaa etenkin valoisassa, mutta useita rasteja oli laitettu keskelle vihreää. Nämä olivat etenkin pimeässä todella kinkkisiä paikkoja. Erot maalissa kasvoivat todella suuriksi. Esimerkiksi 30. sijoittunut Helsingin Suunnistajat hävisi kärkeen tunnin.

Yksi erityispiirre oli myös pitkien välien harvinaisuus. Varsinkin ankkuriosuus oli tikattu todella täyteen rasteja, joiden välit olivat pisimmilläänkin alle kilometrin luokkaa.
- Ihmettelen vähän ratamestarin aivoituksia. Joitakin rastipisteitä oli niin puskassa, että nämä olivat todellisia bingorasteja, Kukkola pohti.

Joukkueenjohto ei asettanut varsinaisia sijoitustavoitteita tällä kertaa.
- Aikaisempina vuosina meillä on ollut monenlaisia vastoinkäymisiä ja epäonnea. Tällä kertaa tärkeintä oli saada joukkue maaliin ja tulos aikaiseksi, Raimo Kankkunen täsmensi.

SiiRassa on myös syytä tuntea ylpeyttä. Suomalaisia seuroja ei tungokseksi asti Tiomilassa kilpaile.
- Jo se, että saamme tänne kymmenen miestä lähtemään lähes joka vuosi, on sinänsä saavutus. Savo-Karjalan alueelta olimme voittajajoukkue Kalevan Rastin lisäksi ainoa seura. Nämä ovat hienoja reissuja, jotka kasvattavat seuran yhteishenkeä, Kankkunen iloitsi.

Siilinjärveläisten riveistä puuttuivat mm. Eetu Savolainen, Jyri Mäkäläinen ja Olli Saavalainen, jotka olisivat olleet ehdottomasti kovia menijöitä tämän vuoden Tiomila-maastoissa.

Metsän ulkopuolelta

Aivan kaikki ei mennyt nappiin järjestäjiltä. Naisten ankkuriosuudella rastiympyröiden numerot oli painettu väärään järjestykseen, miesten osuuksilla hajonnoissa oli ollut suuria heittoja ja tulospalvelu takkusi ruotsalaiseen tapaan.
Lieneeköhän tuo 171. sijakaan ihan oikein…

SiiRalaiset saivat maistaa järjestäjien osaamista myös majoituksessaan. Teltan lämmityksestä vastannut puukolla puhkottu muoviputki ei lämmittänyt edes mieltä nollaan asti kylmenneen yön aikana. Arviolta 1200-wattisen tohottimen kapasiteetti ei aivan riittänyt usean sadan neliön teltan lämmittämiseksi ja putkesta hönkinyt ilma lähinnä aiheutti vetoa.

Henkka oli varustautunut reissuun kesämakuupussissa. Loppupään osuuksien mies anasteli metsässä olleiden makuupusseja omaan käyttöönsä ja parhaimmillaan tämä koteloitui hytisten kolmen makuupussin sisään kaikki mahdolliset vaatteet päällään.
Peto puolestaan tuhisi pakkaspussissaan lyhyessä vaatekerrassaan koko yön. Pää nousi välillä kuuntelemaan metsästä tulleiden tarinoita, mutta uni jatkui pian pieni virne kasvoilla. Moni kylmässä hytissyt harkitsi vakavasti myös vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Järjestäjät eivät jääneet ilman savolaisia mielipiteitä asiasta.

Kaiken kaikkiaan reissusta jäi varmasti kaikille hyvä maku, vaikka henkilökohtaisia virheitä tulikin monille. Suupielet eivät olleet juuri missään vaiheessa mutrussa ja paluumatkalla vieläpä juhlistettiin Ramin pyöreitä vuosia.
Tiomilasta kotiutuneiden ajatukset ovat nyt kohti Jukolaa. Kilpailu ykkös- ja kakkosjoukkueen paikoista käy kuumana ja jokaisella juoksijalla on tähtäin tiukasti valmennusjohdon määrittämissä karsintakilpailuissa.

Siilin Rasti v. 2014 Tiomila-viestissä:

 

 

 

 

 

 

 

   

  

 

 

 

 

1031:03

+358:50

 

 

 

 

 

 

 

(1)

Petri Väänänen

59:10

225

13:17

 

 

59:10

 

 

 

 

 

 

 

 

(2)

Raimo Kankkunen

74:03

248

28:23

 

 

133:13

 

 

 

 

 

 

 

 

(3)

Markku Siponen

97:49

151

23:04

 

 

231:02

 

 

 

 

 

 

 

 

(4)

Pasi Oravainen

94:27

146

23:36

 

 

325:29

 

 

 

 

 

 

 

 

(5)

Antti Rönnemaa

121:23

235

53:37

 

 

446:52

 

 

 

 

 

 

 

 

(6)

Kimmo Leivo

169:07

285

71:30

 

 

615:59

 

 

 

 

 

 

 

 

(7)

Pauli Kukkola

65:57

99

16:13

 

 

681:56

 

 

 

 

 

 

 

 

(8)

Henri Jääskeläinen

103:42

159

30:28

 

 

785:38

 

 

 

 

 

 

 

 

(9)

Pekka Torvinen

144:10

193

60:43

 

 

929:48

 

 

 

 

 

 

 

 

(10)

Timo Tolonen

101:15

305

Yhteislähtö

 

 

1031:03

 


Tiomila i Eksjö – Lopputulokset

  1. Kalevan Rasti
  2. IFK Lidingö SOK                                   + 1:51
  3. Södertälje-Nykvarn OF                         + 7:11
  4. IFK Moras OK                                       + 9:10
  5. Vaajakosken Terä                               + 11:40