Tiomilan yö oli taas maineensa veroinen – Siilin Rasti kelvolliseen suoritukseen suurviestissä

4.5.2018

Siira v. 2018 Tiomilassa.
Siira v. 2018 Tiomilassa.
Juoksijat skarppina valmennusjaoston taktiikkapalaverissa.
Juoksijat skarppina valmennusjaoston taktiikkapalaverissa.
Rönä keskittyy.
Rönä keskittyy.
Pöksä lähdössä metsään.
Pöksä lähdössä metsään.
Nuori mies antoi kaikkensa. Yritimme saada Elmeriä ylös seura-asussa otettavaa edustuskuvaa varten, mutta tällä kertaa emme pystyneet parempaan.
Nuori mies antoi kaikkensa. Yritimme saada Elmeriä ylös seura-asussa otettavaa edustuskuvaa varten, mutta tällä kertaa emme pystyneet parempaan.
Pasi kirmaamassa vaihtoon.
Pasi kirmaamassa vaihtoon.
Viimeisten osuuksien miehet valmistautumassa.
Viimeisten osuuksien miehet valmistautumassa.
Henkka taittelemassa lakanaa alkuviitoituksella.
Henkka taittelemassa lakanaa alkuviitoituksella.

SiiRan suunnistajat olivat mukana muutaman vuoden tauon jälkeen Ruotsin suurimmassa suunnistusviestissä Tiomilassa. Viesti juostiin tällä kertaa Tukholman eteläpuolella Nynäshamnissa. Edellisen kerran siilinjärveläisedustus nähtiin Tiomilassa v. 2014 Eksjössä.

Siilin Rastin sijoitus oli reilun 320 joukkueen Tiomilassa 172. Maaliin asti pääsi vajaat 250 joukkuetta. Tiomila ei ole Jukolan viestin kaltainen massatapahtuma, sillä perhe- ja työpaikkaporukat loistavat poissaolollaan. Mukana on ainoastaan virallisia seuroja ja näiden yhdistelmäjoukkueita.

Tiomila on myös vaativuudessaan aivan toista luokkaa kuin Jukola. Kymmenhenkisen viestin osuuksista ainoastaan muutama juostaan päivänvalossa. Lamput ja rautainen suunnistustaito ovat tarpeen kevätöisessä ruotsalaismetsässä.

Siilin Rastin joukkueessa suunnistivat juoksujärjestyksessä: Markus Pörsti, Jyri Mäkäläinen, Antti Rönnemaa, Elmeri Voutilainen, Pekka Torvinen, Erkki Saarijärvi, Pasi Oravainen, Henri Jääskeläinen, Pauli Kukkola ja Petri Väänänen.

Markus Pörsti oli avaajana myös viime kesän Eno-Jukolassa. Tuolloin hän kiidätti lamppua hyvään sijoitukseen SiiRan kakkosjoukkueen asussa. Tällä kertaa tossu ei ollut ihan yhtä hyvin syönnillään.

- Kyllä tuli semmoinen rimanalitus, että oksat pois. Katkesin fyysisesti aivan täysin, eikä suunnistuskaan juuri sujunut. Pirun vaikea rata verrattuna perus-Jukolaa, Markus soimasi itseään.

- Eikä riittänyt osuuden jälkeen yksi pyttipannuannos ollenkaan. Piti ottaa vielä toinenkin. Taisi vähän tyhjätä lihasta…

”Pöksän” tullessa vaihtoon joukkueen sijoitus oli 296. Positiivista asiassa oli se, että lopuilla suunnistajilla osuuden sijoitusparannuksen kohdalla tulee suuremmalla todennäköisyydellä olemaan vihreää väriä. Jyri Mäkäläinen nostikin kakkososuudella sijoitusta heti 50 pykälää.

- Omaa suoritusta tutkaillessa oli kuitenkin tultava siihen johtopäätökseen, että pieni suunnistusharjoittelu ennen Jukolaa ei olisi lainkaan pahitteeksi, Jyrin viiltävä analyysi kuului.

Nousukiito kohti kärkeä jatkui Antti Rönnemaan ansiosta kolmososuudella. Suunnistustaidoiltaan seuran parhaimmistoa oleva konkari on kärsinyt viime vuosina jalkavaivoista, eikä välttynyt näiltä nytkään. Kokonaisuus jäi kuitenkin posin puolelle. Antille tuli joukkueen paras osuussijoitus (140.).

- Varmoilla safetyreitinvalinnoilla mentiin, mutta tuli silti yksi reilun minuutin virhe ja välillä joutui menemään kävellen. Pohje kramppaili, mutta selvisin ehjänä läpi. Maasto oli yöllä todella haasteellinen, ”Rönä” summasi.

Kun Antti ojensi kartan neljännen osuuden SiiRan menijälle, muut saivatkin pitää hatusta kiinni. 18-vuotias Tiomila-debytantti Elmeri Voutilainen käytti pitkällä 14,5 kilometrin putkiosuudella parhaita ominaisuuksiaan suunnistajana ja pisti töppöstä toisen eteen.

- Tunnin ja 45 minuutin kohdalla toivoin, että vaihto jo kohta tulisi. No, ei tullut, Elmeri kertoi.

- Eipä tullut karttaa juuri katsottua. Meinasi krampata etureidet, reiden lähentäjät ja pohkeet. 2,5 tuntia anaerobisilla sykkeillä söi melko tehokkaasti sprinttimiehen kirin.

Sijoitus kuitenkin parani hiihtopuoleen enemmän satsaavan Elmerinkin ansiosta reilu 20 pykälää ja avausosuudella juossut Elmerin valmentaja Markus antoi suojatilleen puhtaat paperit.

- Ohje puomilla oli: ”Tuossa on selkä, siihen kiinni ja kyydistä ei saa jäädä”, Markus täsmensi.

Elmerin jälkeen metsään pääsivät kokeneemmat viestin viejät. Pekka Torvinen ja Erkki Saarijärvi pitivät SiiRan sijoituksen ennallaan.

- Kauden ensimmäiseksi metsäsuunnistukseksi tämä oli tyyppiä ”korkealta ja kovaa”. Tosin ei tullut montaa juoksuaskelta otettua, sillä näillä kallioilla ei olisi pysynyt enää kartalla – saati hengissä, Erkki totesi.

- Otin alun liiankin varmasti. Mäen päälliset olivat pienipiirteisiä ja siten haastavia. Suorituksen aikana tuli pari pientä ajautumista sivuun ja kahdella välillä olisi pitänyt tehdä parempi reitinvalinta, Pekka summasi.

Pasi Oravaisen menoa hidasti keväällä alkanut nilkkavaiva. Selkiä kuitenkin tuli vastaan ja sijoitus koheni kahdeksan pykälää.

- Virheitä tuli viitisen minuuttia pääasiassa rastinotossa. En osaa sanoa, paljonko paremmin olisi mennyt terveillä jaloilla.

Viesti alkoi kääntyä jo loppupuolelle ja päivänvalo viedä voiton kun Henri Jääskeläinen vei kahdeksatta osuutta. Ykkösen otto ei sujunut ongelmitta, sillä heti alkuun tuli parin minuutin virhe.

Vähäinen maastokokemus runsaslumisen talvisen jäljiltä koitui myös ongelmaksi ”Henkalle”. Kokonaissijoitus nousi kuitenkin, vaikka palaute ei ihan positiivisinta omasta suorituksesta ollut.

- Pientä pysähtelyä siellä täällä. Lopussa eväät oli jo fyysisesti syöty ja jouduin tekemään enemmän kiertoreitinvalintoja.

Ennen viestin alkua SiiRan Facebookissa oli mahdollisuus äänestää joukkueen varminta viestinviejää. Yhdeksännen osuuden Pauli Kukkola voitti äänestyksen 100 % äänisaaliilla (2/2 äänistä laskettu).

Aivan paras päivä ei kuitenkaan joukkueen nestorille osunut, mutta sijoitukseen tämä ei onneksi vaikuttanut.

- Ihan hetkeen en ole noin ruuhkassa juossut alkumatkasta. Olisikohan sillä ollut vaikutusta kakkoselle tulleeseen parin minuutin koukkuun. Vaari uupui lopussa, tunti olisi tällä kertaa riittänyt!

Petri Väänänen lähti tuttuun tapaan ankkuriosuudelle. 14,5 km latu sujui suunnistuksellisesti hyvin, mutta ensimmäiselle tuli parin minuutin koukku.

- Meno sujui paljolti yksin, vaikka olin yhteislähdössä. Tossulla olisi ollut otettavissa 5-10 minuuttia. Mahtavaa kuitenkin, että päästiin joukolla vaativaan maastoon ja näin hienoon viestiin!

Vaikka numerolappu rinnassa mennäänkin, pääasia SiiRan osalta oli tälläkin kertaa osallistuminen ja hauskan pitäminen yhdessä joukkueen kesken. Tiomila-tunnelmassa myötäelettiin myös kotikatsomossa livelähetysten ja tulosseurannan parissa. Suurviestit ja muut suunnistuksen suurtapahtumat ovat aina seuran yhteinen juttu.

- Sijoituksellisesti Tiomila meni kaavailujen mukaisesti. Plus-miinus 20 sijaa 150. sijan ympärillä oli realistinen tällä joukolla. Hankalasta alusta huolimatta joukkue asennoitui ammattimaisesti ja teki monia hyviä suorituksia, Petri toteaa.

- Kokonaisuutena erinomainen kokemus tapahtumana ja monille se kevään ensimmäinen kosketus suunnistuskarttaan tiukassa maastossa.

Edustusryhmän valmennusvastaava ja valitsijamies nosti joukkueesta esiin ensikertalaiset.

- Elmeri ja Erkki onnistuivat erinomaisesti toteuttamaan varmaa ja hallittua suoritusta näinkin teknisessä maastossa.

Siilin Rastin ajatukset alkavat kääntyä kohti Jukolaa. Sitä ennen niin Pohjois-Savossa, lähialueilla kuin koko maassa käydään monia kansallisia kilpailuita, joissa on luvassa punavalkopaitaisia siilinjärveläissuunnistajia. Näitä ajatellen on hyvä käydä pitämässä tuntumaa yllä SiiRan keskiviikkorasteilla.

Viralliset lopputulokset