Siilin Rastin ratamestariohjeet järjestäjille 04 / 2024

Nämä ovat Siilin Rastin ohjeet ratamestareille kuntosuunnistusten järjestämistä varten. Jokaisella kuntorastikartalla ja myös vuodenajalla on omia erityispiirteitään kuntorastien järjestämiseksi, mutta tällä yleisohjeella pärjää pitkälle. Ohjeissa mainittujen henkilöiden yhteystiedot (mikäli näitä ei erikseen mainita) löydät SiiRan sivujen ”Yhteystiedot”-osiosta.

Mistä järjestelyt alkavat?

Siilin Rastin vuoden kuntorastikalenteri julkaistaan aina viimeistään vuosikokouksen yhteydessä. Valitse kalenterista itsellesi sopiva ajankohta ja maasto.

Pyydä rastien järjestämiseen kaveri tai useampi. Kaksi järjestäjää on minimimäärä kuntorastien järjestämiseksi. Varsinkin ennen Jukolaa pidettävillä rasteilla kannattaa olla vähintään kolme henkilöä remmissä – mielellään neljäskin. Muillakaan rasteilla kolme henkilöä ei ole pahitteeksi.

Jos mieluilet ratamestariksi ja haluat auttaa seurasi talkootoiminnassa, pyydä mukaan päästä kolmanneksi järjestäjäksi, mikäli et ole aikaisemmin ollut ratamestarina tai kuntorastien järjestelyissä.

Sopikaa työnjaosta tiiminne kesken. Ratojen piirtäminen, lupien kysyminen (jos tarpeen), kisapaikalla karttojen myynti, korttipäätteen käyttö, tulospalvelun pyörittäminen, liikenteen ohjaus, jne.

Pyydä ja varmista tarvittavat luvat maanomistajilta maaston ja yksityisteiden käytöstä. Jos olet epävarma lupien haltijasta tai näiden tarpeesta, kysy asiasta johtoryhmäläisiltä.

Kaikki Siilin Rastin kuntorastien tarvikkeet löytyvät LatuRastilta (Huvikummuntie 45). LatuRastin toimistolle on avain kuntorastijärjestäjiä varten. Sovi avaimen vaihtamisesta edellisten kuntorastien järjestäjien kanssa, tai pyydä avainta lainaan joltain johtoryhmän jäseneltä. Esim. Timo ja Kimmo asuvat lyhyen matkan päässä LatuRastista.

Ratojen suunnittelu

Varmista, että sinulla on käytössäsi viimeisin karttaversio kyseisestä alueesta. Pyydä viimeisin versio esim. Kimmolta tai Jyriltä.

Valitse kartalta keskuspaikka, josta käsin rastit pidetään. Jokaisella kartalla on yleensä yksi tai jopa kaksi vakiintunutta paikkaa, joihin ”kisakeskus” perustetaan. Keskuspaikassa oleellisinta on se, että lähialueelle saa riittävästi autoja parkkiin ja lähettyvillä oleva maasto on ratasuunnittelulle suotuisaa.

SiiRan kuntorasteilla on tarjolla vähintään kolme rataa. A-rata (n. 5-7 km, vaikea), B-rata (3,5-5 km, helpohko) ja C-rata (1,5-2,5 km, helppo). Lisäksi voit tarjota halutessasi erikseen pitkän tai lyhyen A-radan (pitkä n. 6-9 km, lyhyt 3-4,5 km) tai D-radan (1-2 km, todella helppo).

A-radan vaativuuden tulee olla lähellä kansallisten kilpailuiden keskimatkan rataa. B-radan rastipisteet ovat helppoja ja rastiväleillä hyödynnetään helppoja kulkukelpoisuuksia. C-rata tukeutuu polkuihin ja rastipisteet ovat helppoja. D-radan rastit ovat käytännössä polkujen varsilla.

Laadi ratasuunnitelmasi ja käy maastossa riittävän monta kertaa ennen karttojen tulostusta. Varmista kaikki suunnittelemasi rastipisteet. Jos rastipisteen tunnistettavuus on epäselvä tai tulkinnanvarainen, siirrä rastin paikkaa johonkin lähellä olevaan muuhun kohteeseen.

Suunnittele radat niin, että nämä eivät mene pihojen läheltä tai satoa kasvavilta pelloilta. Pistepelto on ennen ollut automaattisesti kiellettyä aluetta, mutta uusimpien lajisääntöjen mukaan pistepellolla saa kulkea. Jos pellolla on selvästi havaittavissa sadon kasvua, merkitse tämä karttaan erikseen kiellettynä alueena.

Jos samalla kartalla on kauden aikana pidetty jo aiemmin rastit, radat kannattaa tehdä eri maastonosaan (jos mahdollista) tai ainakin käyttää eri rastipisteitä. Pyydä tarvittaessa kartta aiemmalta ratamestarilta, josta näet aiemmat rastipisteet.

Mieti myös rastivälejä ja niiden kulkukelpoisuutta. Millaisessa maastossa haluaisit itse suunnistaa? Vältä pahimpia ryteikköjä ja tuoreita harvennushakkuualueita, isojen teiden ylityksiä tai muita mahdollisesti vaaratilanteita aiheuttavia kohtia, mikäli vain mahdollista. A-radalla saa olla todella vaikeitakin rastipisteitä ja myös välien monipuolisuus on valttia pisimmällä radalla. Lyhyitä ja pitkiä välejä, helppoja ja vaikeita rastipisteitä.

Pohdi etenkin C-rata tarkkaan, sillä tämä on aloittelijoiden ja lasten valinta. Käytä rastipisteinä selkeitä ja helposti tunnistettavia kohteita. Vältä vaikeita ja huonokulkuisia maastoja.

Tavallisesti radat kannattaa suunnitella yhteensä noin 15 rastia käyttäen, jotta työmäärä on järkevä. Ensisijaisesti käytössä tätä varten leimat 130-154 (147 puuttuu). Rastien pitäjän tulee varmistaa, että kaikki leimat tulevat talteen tapahtuman jälkeen. 

Päivitä myös kartta tarvittaessa, jos osaat käyttää karttaohjelmia (OCAD). Jos kartta ei ole ajan tasalla, pyydä apua johtoryhmäläisiltä.

Joillakin kartoilla on alueita ja pihoja, joiden omistajat eivät ole suopeita suunnistajien vierailuille. Varmista tilanne oman karttasi osalta johtoryhmäläisiltä ja vältetään ratojen menemistä näiden paikkojen läheisyydestä. Kunnioitetaan maanomistajien toivetta ja varmistetaan näin yhteistyömme sujuvuus jatkossakin.

Varsinkin ennen Jukolaa pyritään järjestämään rutiinista poikkeavia harjoituksia, kuten mm. yhteislähtöharjoituksia tai erikoispitkiä ratoja. Jos haluat järjestää yhteislähtöharjoituksen, kysy neuvoa Jyriltä. Myös poluttomat karttavaihtoehdot, käyräkartat, yms. erikoisharjoitukset ovat sallittuja ja erittäin suotavia normaalien kuntorastien yhteyteen! Jos haluat tarjota kuntorastikävijöille ekstraa, kysy neuvoa ja lisätietoa näistä esim. Jyriltä tai Kimmolta.

Pääasia kuitenkin, että jokaisilla kuntorasteilla on tarjolla hyvin laaditut ja huolellisesti suunnitellut A-, B- ja C-radat! Lisäpalvelut eivät ole missään nimessä pakollisia. Muista myös, että ei ole oikeaa tai väärää tapaa suunnitella ratoja. Edellä on kerrottu ohjeita ja neuvoja ratojen suunnitteluun, mutta radat ovat lopulta aina tekijänsä näköiset!

Karttojen tulostus ja painatus

Kartat voi painattaa joko SavoPrintissä Siilinjärvellä tai Granon kirjapainossa Kuopiossa. Pieniä tulostusmääriä varten voit käyttää myös seuran toimistolla olevaa Canon-tulostinta.

HUOM! Toimistolta löytyy myös Brother-tulostin. Älä käytä Brotheria karttojen tulostamiseen, vaan ainoastaan Canonia.

Savoprint:
Lähetä kartta-aineistot osoitteeseen production@savoprint.fi. Toimitusaika on yleensä muutama tunti. Karttojen nouto onnistuu arkisin klo 9-16.30 osoitteesta Julkulantie 4, Siilinjärvi.

Grano:
Mikäli sinulla on mahdollisuus noutaa kartat Granolta (Jynkänkatu 8, Kuopio), käytä tätä vaihtoehtoa. Lähetä karttatiedostot tulostettavaksi osoitteeseen paino.kuopio@grano.fi. Aineisto on hyvä toimittaa Granolle viimeistään ma-aamuksi ja noutaa viimeistään tiistaina ennen kuntorasteja. Noudot onnistuvat arkisin klo 8-16 välisenä aikana. Jos et ehdi hakea ennen klo 16, soita 029 1800400 ja ilmoita viivästymisestä. Kartat jätetään oven pieleen tms. sovittuun paikkaan.
 

Tee arvio karttojen tulostus/painatusmäärästä sään, edellisviikon rastien ja edellisvuoden samassa paikassa pidettyjen rastien perusteella. Keskimääräiset kävijämäärät ovat n. 110 luokkaa, mutta hyvällä säällä ja varsinkin ennen Jukolaa kävijöitä saattaa olla jopa 200.

Keskiverto karttojen tulostusmäärä normaaleissa olosuhteissa:

A 50 kpl
B 70 kpl
C 30 kpl

Jos tarjolla on pitkää tai lyhyttä A-rataa, vähennä A- tai B-ratojen osuutta. Esim. jos tarjolla on pitkä A-rata, tulosta näitä esim. 20 kpl ja normaalia A-rataa 25-30 kpl. A-lyhyen osalta vähennä B-radan karttamäärää.

Kysy lisätietoja tulostusmääristä esim. Kimmolta tai Timolta.

Missä rasteista ilmoitetaan?

Rasteista ilmoitetaan SiiRan nettisivuilla, Facebookissa ja Instagramissa. Jos olet itsekin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jaa ihmeessä tapahtumatiedot omalla tililläsi.

Laita ratapituudet Outi-Marialle tai Markolle heti kun nämä ovat tiedossa. Lisäksi ota maastosta kuvia joko katselmuksia tehdessäsi tai rasteja viedessäsi. Lähetä kuvat Outi-Marialle joko sähköpostiin tai WhatsAppiin. Liitä kuvien mukaan ratamestarin lausunto, eli oma vapaamuotoinen näkemyksistäsi maastosta ja radoista. Nämä laitetaan nettiin tapahtumailmoitukseen. 

Laita tiedot radoista ja kuva maastosta viimeistään maanantaina sillä viikolla, jolloin kuntorastit on vastuullasi järjestää. 

Kunhan lähtöpaikka ja opastuspisteet varmistuvat, tarkista myös Rastilippu-palvelusta, että kuntorasteillasi on oikeat tiedot. Jos tiedot poikkeavat, ota yhteyttä asian korjaamiseksi Kimmoon.

H-hetki lähestyy

Kun jokainen rastipiste on tarkistettu, radat on suunniteltu ja kartat laitettu tulostukseen, alkaa konkreettinen valmistelutyö. Tulosta itsellesi ja kaikille muille rastinviejille ratamestarin kartta, jossa näkyy kaikki rastipisteet koodeineen. Vie rastit ja emit-kapulat maastoon hyvissä ajoin ennen keskiviikkoillan tapahtumaa. Tarkista, että rastilipun vieressä oleva Emit-koodi täsmää kartan kanssa.

Sijoita rastilippu riittävän korkealle. Hyvä minimisääntö on n. 50 cm maasta. Varsinkin B- ja C-radan rastit saavat olla reilusti näkyvissä. Tarkoitus ei ole tehdä suunnistajille kiusaa, vaan tarjota näille onnistumisten elämyksiä riittävän haasteen kera. Siksi on hyvä, että rastilippu on riittävän näköisällä, jotta tätä ei tarvitse kaivaa esiin vesurilla oksien seasta tai lapiolla maasta.

Rastit viedään yleensä metsään tiistai-iltana, mutta myös aikaisempi vienti on sallittua, mikäli maastossa ei ole suurta riskiä lippujen katoamiselle. Taajamassa ja asutusalueella pidettävillä rasteilla kannattaa viedä rastiliput paikoilleen vasta hieman ennen tapahtuman alkua, jotta ilkivallan riski saadaan minimoitua.

Ota kaikki tarvikkeet mukaan LatuRastilta. Toimiston sisältä otetaan mukaan rastiliput, Emit-leimauskapulat, ensiapulaukku, iso musta laukku (sisältää seuran puhelimen, korttimaksupäätteen, pohjakassan 50 €, vuokraemitit, MTR-laukun, ohjeet, virtalähde autoon), tietokonelaukun (sisältää läppärin, virtapiuhan ja Emit-lukijan). Ulkovarastosta tarvitaan mukaan maali- ja lähtöleimasinpukit, opasteet, karttataulu sekä tarvittaessa tuoleja ja pöytiä. Ulkovaraston avain on naulassa toimiston sisällä.

Syötä radat EResults-tulospalvelujärjestelmään ennen rasteja. Tämän ehtii tehdä vasta kisapaikalla ennen rastien alkua, mutta suosittelemme hoitamaan homman rauhassa ennen kisapaikalle menoa.

Käynnistä EResults-ohjelma ja syötä radat koodeineen. Nimeä radat ratojen mukaan, esim. A-rata, B-rata, A-pitkä, jne. Muista laittaa aina maalileimasin (koodi 97) viimeiseksi. Numerot laitetaan ilman välilyöntiä. Esim. 135,136,142,154,137,97. Kiinnitä Emit-lukija tietokoneeseen ja tarkista MTR:n toiminta. EResultsin ohje löytyy mustassa kassissa olevasta mapista.

Varmista myös ennen rasteille lähtöä, että tietokoneen ja MTR:n (laitteisto löytyy mustasta kassista, muovinen musta salkku, jossa lukee EMIT) akut ovat täynnä. MTR:n ohje löytyy salkun sisältä.

Keskiviikon toimenpiteet

Saavu paikalle ja laita opasteet paikoilleen hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Laita opaskyltit tarpeeksi kauas risteyksistä (etenkin isojen teiden varsille), jotta oikean risteyksen ehtii yleisrajoituksen mukaisesti ajaen havaita ajoissa ja ainakaan suunnistajat eivät aiheuttaisi äkkijarrutuksillaan vaaratilanteita. 

Jos suunnistajia liikkuu isojen teiden läheisyydessä tai pysäköinti tapahtuu lähellä yleistä tietä, varoita autoilijoita laittamalla ”VARO SUUNNISTAJIA”-kyltti ennen oletettua vaara-aluetta. Kylttejä löytyy ulkovarastosta.

Viritä kartta- ja ohjetaulu, teippaa kartat ja ohjeet tähän näkyviin. Voit myös ottaa mukaan varastolta valkoisen pöydän ja teipata kartat siihen. Myös omaa autoa ja sen ikkunoita voi hyödyntää, jos haluaa välttää ylimääräisen tavaran kantamiselta kisapaikalle.

Virittele tietokone käyntiin, käynnistä EResults-ohjelma ja syötä radat koodeineen ennen ensimmäisen suunnistajan lähtöä, mikäli et ole tätä vielä tehnyt. Kiinnitä Emit-lukija tietokoneeseen ja tarkista MTR:n toiminta. Laita eResults-ohjelman työkaluriville täppä "Heti luettavissa"-kohtaan, niin tulokset päivittyvät Rastilippuun reaaliajassa.

Tarkista etukäteen autojen pysäköinnin marssijärjestys ja ohjaa autoja parkkiin niin, että näitä saadaan ongelmallisiin paikkoihin mahdollisimman tiiviisti ja kuitenkin niin, että rasteilta on kaikkien helppo lähteä pois. Varmista, että autojen pysäköinnistä koituu mahdollisimman vähän harmia muille tienkäyttäjille. Mikäli pysäköinti on tien varressa, huolehdi pysäköinti samalle puolen tietä. Tähänkin löytyy opaskyltti varastosta. Ongelmallisia paikkoja ovat etenkin Paasisalo, Hamula, Vuorimäki, Hanhimäki ja Metelinmäki/Ruokoniemi.

Pidä kartanmyynnin ja maaliin kirjautumisen jonot erillään, jos vain mahdollista.

Vaikka SiiRan kuntorastit alkavat virallisesti vasta klo 17, innokkaimmat saapuvat paikalle aina jo hyvissä ajoin. Esim. ensimmäiset nastareiden solmijat jo klo 16 tienoilla eivät ole mitenkään poikkeus, mutta tapahtuman järjestäjänä päätät aina itse, milloin metsään pääsee.

Karttamaksu on 7 €. Siilin Rastin jäsenille, opiskelijoille ja varusmiehille 4 €.
Iltarastien ratamestarimme ja alle 16-vuotiaat suunnistavat veloituksetta.
Emit-kortin vuokra on 1 €. Palauttamattomasta kortista veloitamme 80 €.
Myymme myös 10 kerran sarjalippuja. Hinta on 55 €. SiiRan jäsenille ja muille alennusryhmille hinta on 25 €.

Ensikertalaisten osalta voit joustaa maksuissa harkintasi mukaan. Työpaikkaryhmät, tms. voivat suunnistaa laskuun. Näistä on yleensä sovittu etukäteen ja ratamestaria informoidaan asiasta.

Kuntorasteilla maksuksi käy pankkikortti, Rastilippu, MobilePay, liikuntaedut (Smartum, Edenred, ePassi) ja käteinen. Käteisestä pyrimme pääsemään eroon ja siksi kannattaakin aina tarjota myös muita maksuvaihtoehtoja.

Liikuntaedulla maksaneen tulee näyttää tosite ratamestarille suoritetusta maksustaan. Rastilipun kautta etukäteen maksaneiden tiedot näkyvät valmiiksi eResults-tulospalvelussa.

Pankkikorttimaksun hyväksyminen tapahtuu Zettle Go -sovelluksen kautta (iso Z-kirjain seuran puhelimen aloitusnäytöllä) sekä erillisen maksupäätteen kautta. Varmista, että maksupääte on täyteen ladattu.

Avaa sovellus puhelimesta, erillistä salasanaa ei tarvita. Laita maksupäätteeseen virta (valkoinen nappi laitteen ylälaidassa). Maksupääte ilmoittaa ”waiting for…” ja sitten ”Hei!”. Nyt puhelin ja maksupääte ovat yhteydessä toisiinsa ja maksujen vastaanotto onnistuu.

Puhelimeen aukeaa näyttö, jossa näkyy kuntorasteilla myytävät tuotteet (karttamaksut ja sarjaliput).

  1. Valitse oikea tuote painamalla kuvaa ja tuote siirtyy ostoskoriin. Jos innokas suunnistaja haluaa maksaa useampia karttamaksuja niin lisäät vain ne kaikki samalla tavalla ostoskoriin.
  2. Näytön alareunassa on violetti palkki ”Maksa” (ja kokokonaissumma). Paina tätä palkkia ja valitse maksutavaksi ”kortti”. Nyt maksettava summa siirtyy maksupäätteeseen.
  3. Nyt suunnistaja voi maksaa lähimaksulla tai syöttämällä kortin laitteen sivussa olevaan lukuaukkoon ja näppäilemällä PIN-koodin. Maksu on nyt suoritettu.
  4. Voit laittaa asiakkaalle kuitin sähköpostilla tai ohittaa tämän toiminnon.

Jos ostoskoriin laittaa vahingossa väärän tuotteen sen pääsee poistamaan näytön vasemmassa kulmassa olevan ostoskärry -kuvakkeen takaa. Valitse ostoskärryt ja sitten roskakori. Ostoskori on nyt tyhjä.

Jos maksutapahtumien välillä on taukoa, kortinlukija siirtyy virransäästötilaan ja yhteys katkeaa. Näytössä lukee ”yritetään yhdistää kortinlukijaan”. Tällöin paina kortinlukijan virtanäppäintä ja yhteys palautuu.

Emit-kortin kanssa metsään lähtevät kirjataan koneelle käyttämällä kortti lukijaleimasimessa. Varmista kortin haltijan nimi (yleensä lukee valmiina EResultsissa) ja kirjaa hänet oikealle radalle. Merkitse lainakortin käyttäjälle EResultsiin täppä ”Lainakortti”-kohtaan. Lainakortit kerätään pois suunnistajan ilmoittauduttua maaliin.

Kaikki osallistujat kirjataan mukaan EResultsin lähtölistaan, vaikka tämä ei Emit-korttia ottaisikaan. Kirjaa lähdössä osallistujalle Emit-numeron tilalle 0 ja maalissa ”ei aikaa”.

Mikäli kuntorastien suosio yllätti ratamestarit ja kartat meinaavat loppua kesken, pyydä metsästä tulevilta seuran jäseniltä (etenkin johtoryhmäläisiltä ja muilta aktiiveilta) karttaa uusiokäyttöön. Myös muilta saa kysyä ja monesti kartan mielellään luovuttavatkin auttaakseen ratamestaria ahdingossa.

Muista ottaa tapahtuman aikana kuvia ja lähetä nämä rastien jälkeen Timolle joko sähköpostiin tai WhatsAppiin.

Maastoon saa lähteä aina klo 19 asti. Käytä harkintaasi klo 19 lähettyvillä ja etenkin sen jälkeen, päästätkö vielä suunnistajia metsään. Ainakaan klo 18.30 jälkeen ei enää kannata päästää pisimmille radoille aloittelijaa tai vähänkään epävarman oloista suunnistajaa. Sinä teet järjestäjänä kuitenkin aina lopullisen päätöksen.

Ohjeiden mukaan maastosta tulee poistua klo 20 mennessä. Jos kaikki eivät ole vielä tulleet pois, tarkistakaa järjestäjien kesken, unohtuiko joku merkitä lähtiessä koneelle ja onko tämä kenties livahtanut jo pois ilman maaliin kirjaamista.

Jos henkilöä ei näy eikä kuulu, selvittäkää puhelimitse hänen tilanteensa.

Jos alkaa tulla jo pimeä, tai haluatte jo jouduttaa poispääsyä maastosta, kannattaa lähteä rataa ns. vastapalloon suunnistajan tavoittamiseksi.

Mikäli tosi on kyseessä ja kyseinen henkilö oikeasti kadonnut, noudata viranomaisen ohjeita. Hälytä kaikki mahdolliset seuran jäsenet apuun etsimään ja pyydä ottamaan lamppuja mukaan, jos ilta on jo hämärtynyt.

Rastien päätyttyä

Kun olet varmistunut, että kaikki ovat tulleet metsästä, voit aloittaa tapahtumakeskuksen purkamisen. Kasaa kaikki tarvikkeet autoon, hae lähtö- ja maalileimasimet myös pois, varmista kisakeskuksen siisteys ja lähde keräämään rastit ja leimasimet. Muista ottaa myös kaikki opasteet rastilippuineen kyytiin.

Sulje puhelimesta Zettle Go -sovellus, mutta älä kirjaa itseäsi ulos sieltä. Sammuta maksukorttipääte painamalla virtanäppäintä 3 sekuntia.

Mikäli aamulla on aikainen töihin meno tms. syy, liput voivat jäädä metsään yön yli, etenkin jos ilkivallan tai muun vaurioitumisen vaaraa ei ole.

Palauta tarvikkeet LatuRastille oikeisiin paikkoihin. Opasteet, tuolit, pöydät, lähtö- ja maalileimasimet ulkovarastoon, muut tarvikkeet sisälle toimistoon. Jos rastiliput ovat kosteat, ripusta nämä roikkumaan toimiston seinässä olevalle narulle.

Laske pohjakassa 50 euroa kolikkoina ja maksimissaan viiden euron seteleinä takaisin rasiaan. Liikunta- ja kulttuurisetelit laitetaan kolikkokotelon alle. Laske illan tuotto, ota se haltuusi ja tilitä summa seuran tilille mahdollisimman pian. Laita viestiksi kuntorastit ja päivämäärä.

Jätä kuntorastien avaimet tuttuun jemmapaikkaan, tai sovi avainten siirrosta suoraan seuraavan ratamestarin kanssa.

Jos sinulla on ongelmia laitteiston, tms. kanssa, kysy ihmeessä apua esim. Kimmolta, Antilta tai Jyriltä. EResultsin käytössä ja tulosten tallentamisessa sekä lähettämisessä ota yhteyttä Kimmoon.